Talentmanagement & Avicii

Talentmanagement & Avicii

Heb jij de documentaire over Avicii (Tim Bergling) al gezien op Netflix? Zo niet, ga het doen! Niet omdat het zo leuk is om naar te kijken, maar omdat het zo helder in beeld brengt wat talentmanagement níet is. Wat je in de documentaire ziet, is dat Tim enorm getalenteerd is in het maken van muziek. Hij is daar zo goed in, dat hij voor veel dance-events gevraagd wordt om op te treden. Die optredens gaat hij naar verloop van tijd afschuwelijk vinden. Doordat dit de enige manier lijkt om zijn talent te kunnen leven doet hij het wel… en nog een keer… en nog talloze keren… tegen zijn natuur in.

In de documentaire zie ik een man die langzaam wegkwijnt: zijn lijf protesteert enorm, met behulp van medicijnen en alcohol lijkt hij zich staande te houden.

Waarom schrijf ik dat dit in mijn ogen géén talentmanagement is?

Talentmanagement is kijken naar wat iemand wel en niet drijft, naar wat energie oplevert of juist energie kost. De gedrevenheid van Tim zat in het creëren van muziek. Hij hoorde de symfonieën in zijn hoofd en maakte er geweldige hits mee waar miljoenen mensen nog dagelijks van genieten. Daar werd hij door gedreven. Niet door op te treden, interviews te geven en de wereld over te reizen. Dat kóstte hem energie.

Van het kijken van de documentaire werd ik diep verdrietig en voelde ik me machteloos. Hoe kan het zijn dat iemand lange tijd zo zijn drijfveren lijkt te negeren? Waarom hield niemand in zijn omgeving hem op tijd de spiegel voor? Nadat Tim al flink wat schade opgelopen heeft, neemt hij de beslissing om te stoppen met optreden en naar het lijkt ook met leven. Hoe afschuwelijk.

Wat is talentmanagement wél?

Talentmanagement is kijken naar wat iemand wél en níet drijft. Als de gedrevenheid zit in het maken van muziek, beperk je daar dan toe. Laat het optreden over aan mensen die daar wél energie van krijgen, net als het geven van interviews en de wereld over reizen. Doe die dingen waar je geen energie van krijgt slechts af en toe. Dat is het talentmanagement pur sang. In mijn ogen dan natuurlijk.

Tineke Kamerling
Talentmanager

Avicii talentmanagement, tma methode, Avicii blog

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email